I programmet vi bruger til indtastning på bogtorvet er der fem standardkategorier: slidt eksemplar, eksemplar med brugsspor, pænt eksemplar, næsten fejlfrit eksemplar og fejlfrit eksemplar. Vi kan selvfølgelig skrive alt muligt andet.

Der findes ikke noget fejlfrit eksemplar. Man kan ikke trykke, pakke, forsende, udpakke og stille en bog op på reolen i en almindelig boghandel, uden den får en lille bitte skramme et eller andet sted. Fejlfrit eksemplar må derfor dække over den tilstand, vi kan forvente en ny bog har hos Bog & Idé, eller hvor de nye bøger nu kommer fra. Hos den almindelige boghandler har de nye bøger imidlertid ofte meget synlige skrammer, små buk eller stød, og derfor er betegnelsen "Som ny" ikke helt på højde med "Fejlfrit eksemplar". Hver antikvar har selvfølgelig sin egen definition af de forskellige begreber. For mig er "Næsten fejlfrit eksemplar" godt nok til den almindelige boghandel, med mindre der står "Forlagsstempel" eller "Æseløre på side 7/8" eller lignende.

"Pænt eksemplar" dækker over meget. Et pænt eksemplar af en 2 år gammel roman er pænere end et pænt eksemplar af en 30 år gammel lærebog i filosofi. Et pænt eksemplar har ikke nogen egentlige fejl, med mindre det er angivet. Men den ville ikke kunne stå på reolen i en almindelig boghandel uden at blive opdaget.

Nogle gange skriver jeg, at der ingen noter eller indstregninger er i en bog. Det burde ikke være nødvendigt, men erfaringsmæssigt er der visse titler, der (næsten) altid har denne skavank. Det er typisk svært tilgængelige tyske og franske filosoffer. Ved at skrive, at der ikke er nogen noter eller indstregninger (normalt nævner jeg det kun, hvis der er nogen), understreger jeg, at jeg har bladret omhyggeligt i bogen for at undersøge netop dette. Det kan have stor indflydelse på bogens pris, om den er "helt ren" eller ej.

"Solid" er også et ord, jeg ofte bruger. Det kan godt være, at bogen er temmelig slidt og skrammet og misfarvet, men den hænger godt sammen, og - som det vigtigste - den ser ud til at ville blive ved med det i mange år fremover.

Så er der det med hæftet/softcover/paperback. En hæftet bog er fremstillet af store ark, der er foldet et vist antal gange og derefter syet sammen for til slut at blive limet ind i omslaget. Det er de bøger, der - hvis de er uopskårne - skal sprættes op. De har et bøjeligt omslag. Softcover-bind kan ligne dem til forveksling, men dér består bogen af lutter enkeltblade, der er limet sammen på ryggen. Her kan side 127/128 falde ud, hvis limen er dårlig, og det er ikke muligt at lime den på igen.

Paperbacks er limede billigbøger. Ofte af dårlig papirkvalitet. En førsteudgave/ordinærudgave er næsten aldrig en paperback.

Shirting er stof. Fablea er en engelsk sammenskrivning af fabric (stof) og leather (læder). Det kan ligne læder til forveksling.

Jeg bruger ikke de bogtekniske formatudtryk oktav, kvarto osv, men skriver stort format eller halvstort format. Har bogen et usædvanligt format, angiver jeg som regel mål i centimeter.

Hos de gode kolleger på www.antikvariat.net kan man finde en forklaring på disse betegnelser.

www.abebooks.com kan man finde dem på engelsk. Angående førsteudgaver: Det kan være lidt forvirrende at søge på en bog og se 3 førsteudgaver udgivet forskellige år. Nogle af mine kolleger skriver førsteudgave, når der er tale om en første bogklubudgave - det gør jeg ikke. Nogle forlag mener, at deres 1975-udgave af en 150 år gammel klassiker, er en førsteudgave, fordi det er den første af lige netop dén udgave. Nogle gange kan en nyoversættelse eller en ny komplet udgave blive en førsteudgave. I sidste ende er det ikke så svært - det kan slås op.

Jeg bestræber mig på at beskrive bøgerne så korrekt som muligt, og jo dyrere, de er, desto omhyggeligere er jeg. Men der er selvfølgelig grænser for, hvor lang tid jeg kan bruge på hver bog. Beskrivelserne er vejledende og uundgåeligt en smule subjektive. Skriver jeg ligefrem, at en bog er smuk, er vi jo ovre i afdelingen for smag. Antikvariatet har nu haft et års fødselsdag, og jeg har sendt flere hundrede bøger ud. Kun to har ringet og klaget. Én havde overset, at jeg havde skrevet, at bogen havde en vandskade, i det andet tilfælde havde jeg glemt at skrive, at bogen var en bogklubbog.

Under alle omstændigheder er der 14 dages returret. Ring og spørg, hvis du ønsker en nøjere beskrivelse af en bog.

 

Velkommen - og med venlig hilsen

 

Ralf Mørk